A belgrádi Collegium Hungaricum 2016. január 31-én tartotta meg a mohácsi busójárást bemutató, NKA által finanszírozott rendezvényét. A busók bemutatása a belgrádi Collegium Hungaricum által 2015-ben elindított Magyar Világörökség Belgrádban című programsorozat második állomása. Az intézet reprezentatív kiállítóhelyén fotó- és néprajzi kiállítást rendezett a világhírű hagyományról Dr. Szentpéteri József és Polónyi István fotóiból, amelyeket Mohács Város Önkormányzata bocsátott rendelkezésre. A tárlat gyűjteményét néhány eredeti busóálarc is gazdagította a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményéből. 

 

A kiállítást dr. Csonka-Takács Eszter, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, aki 2009-ben személyesen részt vett a hagyomány UNESCO szellemi kulturális örökség listára való vételén Abu-Dhabi-ban. 

 

A kiállítás-megnyitót megelőzően a Mohácsi Sokacok Olvasóköre hagyományőrző busó- és néptánccsoportjának tagjai maszkokba és népviseletbe öltözve vonultak végig a Sokadija tamburazenekar kíséretében Belgrád belvárosi utcáin, a Collegium Hungaricum épületétől (Gračanička 14.) a Knez Mihailova sétálóutcán keresztül a Kalemegdánig és vissza, a belgrádi járókelők élvezettel nézték és fotózták a táncosokat-maszkosokat. Még egy-egy tréfás ijesztgetés is belefért a programba. 

 

A kiállítás-megnyitót követően táncház és maszkfaragó bemutató következett. Nagy sikert aratott az eredeti receptúra alapján az intézet munkatársai által készített sokácbab.  

 

A rendezvényen több, mint százan vettek részt, és több szerb tévécsatorna is készített felvételeket.

 

 

Képek a rendezvényről:

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15