Iratkozzon fel hírlevelünkre

Collegium Hungaricum Belgrad 240Collegium Hungaricumot Belgrádba! Ezzel a címmel jelent meg a Magyar Nemzet napilapban Gál István terjedelmes okfejtést is tartalmazó cikke 1940 novemberében.

A cikket, amely egy Ferencz József keserűvíz reklám mellett a 4. oldalon látott napvilágot, s amely Belgrádot Balkán-Európa fővárosának nevezte, a szerző a következő gondolattal zárta: „nem kétséges, hogy egy magyar szellemi központ Belgrádban megszilárdítaná, állandósítaná és biztosítaná a magyar-délszláv kapcsolatok folytonosságát.”

A belgrádi Magyar Ház létesítését Magyarország nem siette el.  A Világháború sajnos más irányba terelte az eseményeket, később pedig a kommunizmus ólomszürke évtizedei, majd a rendszerváltozás időszaka, és a Jugoszlávia széteséséhez vezető legújabb balkáni háborúk sem kedveztek egy ilyen elképzelés megvalósításának. 

Több mint 70 évet kellett várni arra, hogy a vízió valósággá váljon. 2014. július 1-jén a belgrádi Collegium Hungaricumot Orbán Viktor miniszterelnök és Tomiszláv Nikolics szerb köztársasági elnök ünnepélyesen felavatta.  Az eseményen a magyar és a szerb kormány számos minisztere, valamint a művészeti és tudományos intézmények vezetői vettek részt.

Az intézmény Belgrád központjában, a sétálóutca közvetlen közelében, a nándorfehérvári ütközet színhelyétől, a kalemegdáni vártól csupán párszáz méterre található. Abban az utcában, amely a régi várba vezet. Az 1160 négyzetméteres egykori bankház elhanyagolt, romos épületét a magyar állam kívül-belül teljesen felújította, modern üvegpalotává alakította, belső tereit pedig új rendeltetésének megfelelő módon építtette át. Földszintjén az az előzetes elképzelések szerint hungaricum-bolt, vagy magyar borbutik, illetve magyar vendéglő vagy kávézó lesz kialakítva, első emeletén pedig egy koncertek, képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, vetítések és tudományos tanácskozások céljára épített rendezvényterem várja a látogatókat. A második emeleten az intézet igazgatóságának irodái helyezkednek el, a fölöttük levő szinteken pedig további irodahelyiségek, szolgálati lakások és kényelmes apartmanok találhatók. Ez utóbbiakban tudományos kutatók, Szerbiában vendégszereplő művészek, és ösztöndíjas magyar tanulók kaphatnak színvonalas szálláslehetőséget.

Végezetül, de nem utolsósorban a legfelső, hatodik emeleti könyvtárterem és egy pazar kilátást nyújtó terasz érdemel említést. Az óriásképernyővel felszerelt teremben magyar nyelvtanfolyamok és közösségi estek megszervezése van tervben, a teraszon pedig kisebb fogadások lesznek: innen Belgrád óvárosának hangulatos háztetői, illetve a közeli ortodox székesegyház tornya látható.

A belgrádi Collegium Hungaricummal a magyar kulturális diplomácia új, kiemelkedő jelentőségű balkáni hídfőállást alakított ki. Az épület már most beszédtéma a szerb fővárosban, rendezvényei telt ház előtt zajlanak. Reményeink szerint neve rövidesen fogalommá válik nemcsak a pezsgő kulturális életet élő balkáni metropoliszban, hanem az ország egészében is. 

A belgrádi Collegium Hungaricum kitárja kapuit minden kultúrára kíváncsi ember előtt. Programjainkra szeretettel várjuk szerb barátainkat, és természetesen az itt élő magyarokat is, közöttük a belgrádi szórvány-magyarokat és al-dunai székelyeket is, akik reményeink szerint szintén otthonra találnak e falak között.

Mi régen Nándorfehérvárnak neveztük Belgrádot.  Régi török neve volt azonban az igazán találó: Dar-ul Dzsihád. Ez magyarul annyit jelent: a Szent Háború Kapuja. Talán eljön az az idő, amikor a kulturális együttműködés kapuja lesz.


Dezső János
igazgató


Collegium Hungaricum - Belgrád
Magyarország Nagykövetsége, Kulturális Szolgálat 

Cím: 11000 Belgrád, Gračanička 14.

E-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
9
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések